Novim dogodivščinam naproti

Pohodi nogometnih romarjev na tekme svojih ljubljencev so tudi že del slovenske tradicije. Deset tisoč naših navijačev je na lanskem Euru v Amsterdamu spodbujalo Katančevo vrsto. Sobotni uspeh z Romuni pa je tudi marsikaterega omahljivca prepričal, da je treba tudi v Bukarešto.

Četudi je romunska metropola oddaljena 1280 km

, naši fantje ne smejo ostati brez podpore. Z avti ali avtobusi – za mnoge je to tudi adrenalinska pot v neznano. Vajeni udobja bodo z letalom v dveh urah na tem koncu Evrope. Za avtomobile in avtobuse sta sicer na voljo dve poti. Prva vodi prek Jugoslavije in je krajša za 140 km, a tudi kanček dražja, saj je treba upoštevati plačilo vizuma in zavarovalnine za osebno vozilo. Druga, precej manj zapletena in cenejša, vodi prek Hrvaške in Madžarske. Do Osijeka in prek Belega Manastirja do Mohacs, mejnega prehoda z Madžarsko.

Ker so ceste regionalne ali lokalne, se lahko hitro izgubiš. Še zlasti na Madžarskem je treba paziti, da ne zaideš proti Pecsu ali Budimpešti. Najboljše je, če se držiš pravila, da ne zavijaj levo, dokler ni napisa za mesto Baja, od tam naprej pa Szeged in končna postaja do Romunije, Nadlac.

English: (Green) Romania. (Light-green) The Eu...
English: (Green) Romania. (Light-green) The European Union (EU). (Grey) Europe. (Light-grey) The surrounding region. See also: Category:SVG locator maps of countries of Europe (Photo credit: Wikipedia)

In ne vznemirjajte se, če boste čakali več kot uro, četudi je v vrsti le štiri ali pet avtomobilov. Vsepovsod bo namreč kar mrgolelo od bosanskih »švercerjev« z več kot sto kamioni naloženih z robo. Že tako uboga cestna infrastruktura na vzhodu Madžarske se v Romuniji spremeni v pravi obup. Uvodni del, slabih 100 km, je še kar varen in zanimiv, nato pa je vsega konec. Napove ga obvezna policijska kontrola oziroma »davek«. Ne glede na to ali je bila hitrost v dovoljenih mejah, bo plačilo obvezno. A ne velja protestirati. Z možmi postave z avtomatsko puško na ramenih pride v poštev le »cenkanje«. Plačate 10 ali 15 dolarjev in je mir.Konec muk bo po dobrih 400 km, ko naposled pred seboj zagledate evropsko avtocesto, dobrih 100 km pred Bukarešto.

In še najpomembnejši podatki: normalna pot brez večjih stresov traja 20 ur, za njo porabite okoli 20 tisoč tolarjev, brez okrepčilnih dodatkov. Gorivo je najcenejše v Romuniji, kjer bencinskih servisov kar mrgoli.

Leave a Reply