Novost za raziskovalce morij

Francoski morski arhitekt, ki že tri desetletja načrtuje podvodne hiše in futuristične ladje s prozornim trupom, je avtor najbolj nenavadnega morskega plovila, ki ni namenjeno ne za prevoz tovora ne potnikov, temveč za to, da bo med plovbo po oceanih omogočalo proučevanje življenja pod morsko gladino. 

Orbiter, kot ga je poimenoval, si je zamislil kot bojo v obliki morskega konjička, visokega 51 metrov. Po njegovih besedah bo omogočal drugačen način opazovanja podvodnega sveta. Morje prekriva dve tretjini Zemlje, pa je še zmeraj najmanj razumljeno.

Norwegian Sea
Norwegian Sea (Photo credit: Wikipedia)

Neraziskani so tako njegova topografija kot živa bitja v njem. Konvencionalno proučevanje pod gladino s potapljaško opremo ali podmornicami je običajno kratko, neudobno in nevarno. Orbiter po zamisli pa je zelo visoko in tenko plovilo, ki ga poganjajo električni motorji. Podobno kot ledena gora ima večino pod vodo: le deset metrov je širok ter 51 metrov visok, od česar je 31 metrov pod gladino morja. Dno je obdano z okni, tam je prostora za osem znanstvenikov z laboratoriji. Ocean pod ladjo bodo osvetljevale močne luči, po potrebi pa lahko pošljejo z ladje robota na daljinsko upravljanje, da razišče globino do 600 metrov.

 

Po Rougerijevih besedah so znanstveniki navdušeni nad njegovo idejo, tudi NASA, ki bi tako plovilo uporabljala za vadbo astronavtov, saj sta si bivanje pod vodo in v vesolju v marsičem podobna: gibanje in ergonomika sta enaki. Le ena težava je pri vsem tem: cena. Po Rougerijevi oceni naj bi SeaOrbiter stal 25 milijonov evrov. Trenutno obstaja v oprijemljivi obliki le kot 3,5-metrski model, na katerem so v Evropi ravnokar končali šestmesečne preskuse stabilnosti. Naprava se je uspešno spoprijemala s 15-metrskimi valovi. Če bodo zbrali denar, bo prvi Orbiter zgrajen leta 2008, njegova prva pot pa bo na Zalivski tok v Atlantiku. 

Leave a Reply