Polnost sanj

Ob naslovu se hočeš nočeš takoj sproži več asociacij: najprej seveda tistih, ki so povezane s poimenovano pijačo, njeno zgodovinsko, geografsko in družbeno pojavnostjo in njenim simboličnim pomenom; sama destinacija skoka lahko nemara prikliče v spomin Aličine dogodivščine na njenem potovanju po čudežni deželi; ta literarni opis prestopa v svet sanj se že tudi pridružuje naslednji povezavi, potopitvi v sanjano svetovje. Če čaj oziroma njegovo pitje spada med obredna dejanja in ima kot tako tudi duhovni pomen (pivčeve notranje obuditve), sta skodelica in skok vanjo lahko razumljena tudi v smislu rituala, pri katerem vselej obstaja možnost prepoznanja novih pomenov ali resnic.

Plesno-gledališka predstava, ki je nastala po zamisli Ane Stegnar, plesalke in članice belgijske skupine Les Ballets du Grand Maghreb, slovensko premiero pa v Stari elektrarni doživela prejšnji teden, naslov pospremi z besedami: »Skok v skodelico čaja nas postavi pred obrnjeno podobo vsakdanjosti. Polasti se običajnega, iz njega izloči neznatne delce in jim podeli neobičajno obliko.«

English: A Glass of Tea. Français : Une tasse ...
English: A Glass of Tea. Français : Une tasse de thé en verre. (Photo credit: Wikipedia)

Podobno kot na Aličinem potovanju, kjer se stvari spreminjajo in pridobivajo drugačne dimenzije, se v soočenju s preobrnitvijo tudi tu prikazuje drugost in drugačnost. Zunanji okvir je tako kot pri Carrollovemu delu jasen: gre za spanje oziroma sanje. Skladno s tem je tudi odrska pripoved oblikovana ciklično, s končno povrnitvijo sanjavca na izpod stropa spuščeno ležišče, ki deluje, spet spominjajoč na Alico, prej kot prostor počitka, nenadne potopitve v spanec kot pa vsakdanje ležišče. Visenje tega hkrati bolj razloči (pre)skok oziroma prestop v nekakšen spodnji, zaradi nerazumljivosti ali nenavadnosti morda nekoliko temačen, a vendarle posameznikov notranji svet. Kakšni so pomeni pojavljajočih se bitij, ki se na primer vlečejo po površini odra, se neobičajno napihujejo, podvajajo in s sanjavcem poigravajo, zraven pa še (tekmovalno) soočajo drugo z drugim? Kaj je s škatlo, ki išče svojega naslovnika, da bi ob prejemu in odprtju odkril praznino? In znak česa je lahko prazen kartonski paket?

Leave a Reply