Šipek

V zrelih šipkovih jagodah je zelo veliko C-vitamina, ki se pri kuhanju ne uniči. Pri doječih materah preide v mleko, kar ugodno vpliva na dojenčkov razvoj, krepčilno pa deluje tudi pri nosečnicah. Zelo priporočljiv je za ostarele, pri katerih prebavila iz hrane ne vsrkavajo dovolj C-vitamina, zato ga iz šipka, kjer ga je toliko, telo dobi sorazmerno več. In ne samo zato. Vse kaže, da je v plodovih snov, ki pospešuje vpijanje vitamina telo. Šipkov čaj varuje pred prehladi, ker krepi telo proti okužbam. Zelo ugodno vpliva tudi na delovanje nadledvične žleze, ki proizvaja življenjsko pomembne hormone. S šipkovim čajem se lahko postavimo po robu spomladanski utrujenosti, mlahavosti in bledici.

V šipku so poleg vitamina C še A, B1, B2, E, P, F in K, pa še čreslovine, pektin, sadne kisline in sluzi, veliko mineralnih snovi, predvsem kalij. Sadne kisline pospešujejo izločanje seča, s čimer se posredno preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov in peska oziroma se zmanjšuje možnost za njihov nastanek. Čaj uporabljamo tudi pri vnetjih ledvic, predvsem za preprečevanje vnovičnega obolenja, ker iz telesa odvaja soli sečne kisline, čisti kri in torej posredno zdravi tudi protinska in revmatična obolenja. Ker deluje kot diuretik, pomaga tudi proti vodenici.

Rose hip with an insect
Rose hip with an insect (Photo credit: Wikipedia)

Seveda pa pri šipkovem grmu niso zdravilni le plodovi oziroma vsem dobro znane rdeče jagode, temveč tudi cvetovi ter šipkove šiške. Šipkove cvetove, ki so seveda divje vrtnice, nabiramo spomladi in jih sušimo ter dodajamo drugim zelem oziroma čajnim mešanicam. Čaj iz šipkovih cvetov oža žile, kar pomeni, da pomaga pri notranjih krvavitvah. Iz cvetnih listov pa lahko iztisnemo sok ter z njim umijemo utrujene oči, ki imajo vneto očesno veznico. Pripravimo si tudi obkladek, da s sokom napojimo kosma vate ali gaze in si ju položimo na oči.

Šipkovi listi pa so okrogli in imajo močan, opojen, sladek vonj, ki pa se pri sušenju nekoliko porazgubi. Nabiramo jih, tik preden začne rastlina cveteti oziroma med cvetenjem. Suhi listi imajo trpek okus in so kakovostna sestavina osvežilnih čajev, vendar jih je priporočljivo pustiti nekaj dni fermentirati (kot pri listih pravega čaja), na kupčku, da dodobra ovenejo. Šele potem jih posušimo.

Leave a Reply