Tehnologija

Po Cebitu tudi brezžično

Na največjem računalniško-informacijskem sejmu Cebit, ki bo v Hannovru med 18. in 24. marcem, bodo v vseh dvoranah in na ostalih razstavnih površinah poskrbeli za dobro pokritost s signalom brezžičnega omrežja wlan po standardu IEEE 802.11b, ki deluje na 2,4 MHz. V ta namen bo postavljenih 200 dostopnih točk, uporabniki pa bodo morali za brezžični vstop v internet kupiti vrednostne kartice, ki sploh ne bodo poceni. Enourno delo v wlanu bo stalo 10 evrov, 4 ure 35 evrov, deset ur pa 85 evrov. Kartice bodo veljavne do konca sejma in bodo naprodaj v trgovini med dvoranama 16 in 17 oziroma v informacijskem centru.

Branje zenice poskusno na frankfurtskem letališču

V soboto so na letališču v Frankfurtu začeli s poskusnim projektom branja potnikovih zenic. V projekt je vključenih 18 evropskih držav, potniki pa se morajo postaviti pred identifikacijsko napravo, katere kamere samodejno posnamejo njihov vzorec zenice. Zaenkrat bodo napravo preizkusili na sedmih mestih, prebrano pa bodo preverili z zapisanim v potnem listu. Če bo poskus uspel, naj bi sistemi s prepoznavo zenice sčasoma nadomestili ostale načine preverjanja potnikov na letališčih.

 

Pomnilniške kartice se debelijo

V zadnjem tednu se je kapaciteta pomnilniških kartic dvignila na 8 GB, saj je Lexar media predstavil kartico compact flash s toliko prostora, medtem ko je Sandisk na trg poslal enako kartico s 4 GB. Kartice secure digital (SD) so po novem na voljo z 1 GB pomnilnika, vse to pa naj bi zadovoljilo uporabnike digitalnih fotoaparatov in kamer – predvsem zaradi njih trg pomnilniških kartic v zadnjem času kar cveti, samo lani se je vrednost prodaje podvojila. Seveda novosti niso poceni. Sandisk bo 4 GB kartico prodajal za cent manj kot tisoč ameriških dolarjev, Lexar media, ki še ni predstavil cene za 8 GB kartico compact flash, pa bo za 1 GB kartico SD zahteval cent manj kot 500 dolarjev. Za primerjavo: 4 GB microdrive, ki ga izdeluje IBM, je mogoče dobiti za 499 dolarjev.

Real tudi v sony ericssonih

Real networks, znani izdelovalec programske opreme za pretočne vsebine, in Sony Ericsson, ponudnik mobilnih telefonov, sta sklenila dogovor, na osnovi katerega bodo v večpredstavne mobilnike začeli vgrajevati programsko opremao real audio in real video. Real player za mobilne naprave bo tako na voljo že za mobilnike petih od šestih najbolj priljubljenih znamk, v ročnih napravah pa ga srečamo v okoljih linux, openwave phone tools v7, palmos, series 60, symbian in winCE.

3Com si želi interoperabilnosti

Program industry standards compliant tested, ki ga je 3Com predstavil v preteklih dneh, naj bi s poglobljenimi preizkusi potrdil interoperabilnost njegovih usmerjevalnikov z opremo drugih izdelovalcev, kot je, denimo, Cisco systems. Glavni namen programa je odpraviti morebitne pomisleke ali zadržke ob uvajanju te opreme v obstoječa okolja, kjer ne sme priti do nezdružljivosti.

Leave a Reply