Življenje z zajcem

Znanih je približno štiristo vrst hišnih kuncev, ki se razlikujejo po barvi, dolžini in strukturi dlake, velikosti, obliki glave, teži, nošenju uhljev … Še pred nakupom v trgovini za male živali ali pri rejcu se natančno odločite, kakšnega si želite.

Res je, da med najpogostejše hišne ljubljenčka sodijo psi in mačke. Toda zakaj si ne bi omislili malo drugačno, malo manj tradicionalno, a kljub vsemu prijazno žival z velikimi uhlji in mehkim kožuščkom? Kunec je namreč prav tako primeren za crkljanje in popestritev vsakdanje monotonosti. Vsakdo si lahko kupi živalco po svojem okusu, saj je izbira raznolika – nekateri so na primer veliki kot majhni kužki, pritlikavi pa tehtajo samo kakšen kilogram. Čeprav se med sabo precej razlikujejo, so vedenjske in značajske razlike majhne.

Skrb za čistočo

Kunci so zelo čiste živali, zato se bodo dobro počutili v urejeni in dovolj veliki kletki (večja kot je, več prostora ima za gibanje, bolj je vesel), ki ni zanemarjena. Kletko z zajčkom je najbolje postaviti v najmirnejši kotiček stanovanja, kjer bosta predvsem v večernem času mir in tema. Izogibajte se mestom s prepihom in soncem ter poskrbite, da kletka ne bo v bližini televizorja, zvočnikov, telefona in mest, kjer se pogosto igrajo otroci. Če je kletka zunaj, naj bo zavarovana pred mrazom, naj ne bo na prepihu in soncu, nikakor ne na dežju pod milim nebom. Če imate čas, mu naredite tudi hišico, v katero se bo skril, ali pa mu postavite kartonasto škatlo, ki se brez škode zamenja za novo in še razgrize jo lahko.

white rabbit
white rabbit (Photo credit: Wikipedia)

Priporočljivo je, da mu vsak dan na star in vlažen nastilj nasujete novega, primerna je plast časopisa, oblanci in slama ali seno s slamo, celoten nastilj zamenjajte vsaj enkrat na teden. Redno je treba prati posodico za hrano in vodo, ki mora biti vsak dan sveža. Treba je vzdrževati še čistočo kovinske kletke, ki jo najlaže očistimo s citronsko kislino, potem jo speremo s čisto vodo in osušimo. Kuncu s česanjem redno odstranjujte odmrlo dlako (še zlasti spomladi in jeseni, ko jo menja), mu krajšajte krempeljčke (noht naj ne bi segal dlje od dlak na nogi) in čistite uhlje (na začetku naj to počne veterinar) ter mu pregledujte zobe, saj ima marsikateri dolgouhec težave z njimi. Če skrbnik to opazi, ga mora nujno peljati k veterinarju. Kopanje hišnega kunca ni potrebno, saj se čisti sam.

English: My first A-work
English: My first A-work (Photo credit: Wikipedia)

Leave a Reply